Bierglazen en bier: Een niet zomaar gekozen combinatie!

Iedereen die wel eens met een groep mensen op een terras bier bestelt, zal het wel eens zijn opgevallen. Iedereen met een verschillend biertje krijgt ook een verschillend glas! Maar waarom is dit? En wat voor bierglazen horen er bij de verschillende soorten? Wij zochten het voor je uit en kwamen uit op twee verschillende verklaringen!

Bierglazen per land

De eerste verklaring is vooral een historische; ieder land waar bier werd gedronken had immers zijn eigen glas. Zo kent iedereen wel de typische Engelse Pint glazen. De vorm van dit glas, met daarin een kleine verbreding bijna bovenin die vervolgens weer smal afloopt, is vooral zeer handig! Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de glazen op elkaar gestapeld kunnen worden en dat er bijna geen schuim in het glas blijft zitten!

Een klassiek voorbeeld van een Brits glas: De Engelse Pint Bierglazen
Een Engels Pint Glas

Of wat te denken van de Duitse Beer Stein pul? Deze extreem dikke- en grote glazen hadden ook een groot praktisch nut, maar wel een heel andere. De glazen waren namelijk zo dik omdat ze hard tegen elkaar aangeslagen moesten kunnen worden. Op deze manier mengde het bier met elkaar in de lucht. Dit proosten liet de adel zien dat niemand anders op het feest ze wilde vergiftigen; het bier mengde immers met elkaar en dan zou iedereen vergiftigd worden!

Een Duitse Beer Stein Pul
Een Duitse Beer Stein Pul

Enkele andere voorbeelden van dit soort glazen zijn natuurlijk ook de Belgische tulp, het Nederlandse vaasje of de Hongaarse korsó. Maar deze verhalen vertellen jou natuurlijk niets over in wat voor glas jouw biertje op het terras eigenlijk hoort! Daar gaan we nu verder op in!

Bierglazen per stijl

De stijlregels voor bierglazen zijn niet zo streng als de vereisten voor wat een biersoort is, maar tegelijkertijd zijn er enkele stelregels die het makkelijker maken om het juiste glas te kiezen. Ten eerste heeft de vorm van het bierglas een grote invloed op de geur en smaak van het bier. Met een glas met een bolling mengen de aroma’s zich met elkaar en dat kun je bovenin dan weer ruiken. Daarom wordt bijvoorbeeld bockbier ook uit zo’n glas gedronken. Hier zorgt de smallere bovenkant bovendien voor een mooie, goede schuimkraag.

Daarnaast bepaalt de vorm mede waar het bier je mond raakt. In zoete en aromavolle bieren wil je dit voorin je mond hebben omdat daar de meeste smaakreceptoren zitten om optimaal van het biertje te kunnen genieten. Daarom drink je Amber Ales, Blond bieren, Zwaar blond, Stouts, Porters en sommige I.P.A’s ook uit een dergelijk bolvormig glas, een tulpglas genaamd, naar aanleiding van de vorm van het glas.

Een (Belgisch) Tulpglas
Een (Belgisch) Tulpglas

Een geuze, lambiek en witbier drinken we dan juist weer uit een een robuust, dik en vaak ook geribbeld glas. Dat heeft ermee te maken dat bij deze glazen de temperatuur juist heel belangrijk is. Dit glas zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van het bier niet te snel stijgt. Dit is heel belangrijk wanneer je in de zon van je biertje zit te genieten natuurlijk!

Een Witbierglas
Een Witbierglas

Het laatste soort bierglas dat we hier nog willen bespreken is het weizenglas. Een weizenglas is erg smal, met als smalste punt de voet van het glas. Wanneer je een slok hebt genomen en je het biertje weer terugzet, zal zich achter de versmalling een luchtbel vormen die naar boven wil. Daardoor ontstaat er iedere keer weer nieuw schuim zodat dit bier altijd wat schuim zal houden.

Een voorbeeld van de klassiek Duitse Weizen bierglazen
Een Weizenglas

Conclusie

Wij hebben je deze keer van alles verteld over het belang van de bierglazen bij jouw bier. Bij sommigen staat de smaak centraal, bij anderen de temperatuur of juist de schuimkraag. In ieder geval weet jij nu waarom je een bepaald soort glas bij een soort bier hoort. Dit is niet alleen handig wanneer de serveerder met allemaal verschillende glazen voorbij komt lopen, maar zeker ook voor thuis wanneer jij een biertje voor jezelf inschenkt. Wil jij ook eens een biertje van ons drinken in de hootchstijl? Kijk dan eens op onze webshop!