Dark Ale: Zoveel meer dan alleen donker bier

Innovaties zijn eindeloos in de bierwereld. De afgelopen jaren hebben geleid tot de introductie van biersoorten zoals de American Wild Ale, New England IPA of zelfs Low Calorie Craft Beers. Wij van Hootch spelen ook constant met de ‘traditionele’ soorten. Dit zie je goed terug in bijvoorbeeld onze Lime Tree Wheat Ale. Vandaag zullen we echter wat dieper ingaan op de Dark Ale. Waar komt de term vandaan? En hoe hebben wij deze gebruikt?

De Klassieke Dark Ale

Dark Ale is een term die al vanaf het begin voorkomt bij speciaalbierbrouwers. Donker bier was er toen nauwelijks en bovendien meer uitzondering dan gewoonte. Daarom betekende de term niets meer dan donker bier. Lang kon dit echter geen stand houden, vooral vanwege de explosieve ontwikkeling van smaaksoorten. De wereldwijde opkomst van soorten als porter, stout, dunkelweizen of schwarzbier maakte de term krachteloos. Maar was er dan geen toekomst meer voor de Dark Ale?

De Moderne Dark Ale

De term bleef echter bestaan; zo duidde de term krachtige Belgische abdijbieren. Deze ‘Belgian Strong Dark Ales’ zijn donkere Belgische abdijbieren die boven de 8% komen en daarmee qua alcoholpercentage en smaak niet aansluiten bij de lichtzoete dubbelsmaak die vaak een alcoholpercentage van tussen de 6% en 7% heeft. Daarnaast gebruiken Engelsen het om donkere bieren te beschrijven die hoppiger zijn dan de gemiddelde stout.                                                                                                        

Tegenwoordig beschrijft de term ‘Dark Ale’ vooral donkere bieren die niet zomaar bij een andere soort passen. Vooral veel bieren die op vat gerijpt zijn of die op andere manieren met hout in aanraking zijn gekomen worden op deze manier getypeerd. Deze ‘Barrel Aged’ bieren vallen echter niet onder één van de soorten die gebruikt worden, waarna teruggegrepen wordt op een oude term zoals de Dark Ale. De cirkel is zo dus rond zou je kunnen zeggen!

Darkness My Old Friend

Wij van Hootch hebben ons beziggehouden met het ontwikkelen van een donker bier en ook wij kwamen er op uit om ons bier een Dark Ale te noemen. Dit heeft meerdere redenen.

Ten eerste de smaak. Deze heeft een licht zoete afdronk die een beetje doet denken aan de smaak van een dubbel. De smaak is echter lang niet zo zoet, waardoor het toch niet echt bij een dubbel past. Tegelijkertijd heeft het ook niet de gebrande smaak die een stout kan hebben, dus ook hier behoort het niet toe. Ten tweede hebben wij ook gebruikgemaakt van eikenhout, in ons geval eikenhoutensnippers. Deze geeft, net als wanneer het bier in vaten gerijpt wordt, een vanille-achtige smaak af. Deze twee redenen waren voor ons genoeg om het bier als een Dark Ale te typeren. Daar zijn wij echter niet gestopt! Behalve deze snippers hebben wij namelijk ook bourbonwhisky toegevoegd die het bier een krachtige smaak geven.  

Dark Ale is dus een term met vele betekenissen. Één constante is er echter wel aan te treffen: het is altijd een donker biertje dat net even anders is. Ben je benieuwd geworden naar wat er anders is aan onze Dark Ale? Klik dan hier.