Geïnfuseerd Bier: Eindeloze smaakcombinaties mogelijk

Geïnfuseerde dranken zijn een bekend fenomeen; vooral bij sterke dranken. Denk hierbij vooral aan vodka met al haar verschillende smaken zoals citroen- of ananasvodka. Infuseren betekent het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste stoffen zodat de aroma’s worden afgegeven.

Maar ook bij bier komt infusie steeds meer voor. Zo experimenteren vele kleine en grote brouwerijen met het infuseren van kruiden, theesoorten of andere dranken in hun bieren. Maar wist je dat geïnfuseerd bier al bijna zo net oud zijn als bier zelf? De Sumeriërs voegden in het derde millennium voor christus al honing en druiven toe aan hun bier.

Hootch laat zich graag inspireren door zowel het heden als het verleden. Daardoor hebben we besloten een eigen geïnfuseerd bier uit te brengen; Een Dark Ale genaamd de Darkness My Old Friend. Voor dit bier heeft Hootch inspiratie opgedaan in de whiskey- en wijnwereld. Hierbij worden eikenhouten vaten gebruikt om de drank te laten rijpen. Tegelijkertijd geeft het eikenhout aroma’s af die de smaak verrijken.

Het eikenhout geeft een vollere smaak en tinten van vanille in de drank. Dit is precies wat Brouwerij Hootch wilde met haar eigen geïnfuseerde bier. De donkere volmoute smaak met een licht zoete afdronk wordt verrijkt door bourbon whiskey en eikenhouten snippers. Deze worden tijdens de vergisting toegevoegd aan het bier. Hierdoor komen de bourbonsmaak en de aroma’s van de eikenhoutensnippers subtiel tot uiting in de smaak.

Kortom een stevig geïnfuseerd bier met meerdere smaaklagen door de toevoeging van bourbonwhiskey en eikenhouten snippers.