Session Bier: Laag in Alcohol, vol van smaak

Brouwerij Hootch ziet de laatste tijd veel van een trend in de bierwereld: Session bieren. Bij Session bieren is het idee dat het bier een lager alcoholpercentage heeft dan de andere bieren in zijn soort, zonder dat dit afbreuk doet aan de smaak. In Amerika bestaan deze bieren al veel langer, in Europa zijn ze nog relatief nieuw.[ Sessions staan bekend om hun goede doordrinkbaarheid, hun vele smaak en het feit dat ze niet waterig zijn; en natuurlijk zijn ze laag in alcohol.

Oorsprong Session

Session bier is echter alles behalve een nieuwe term en er bestaan twee verhalen over de oorsprong ervan. Het eerste verhaal komt uit de Engelse fabrieken. Werknemers mochten vroeger onder werktijd bier drinken. Zij werkten in zogenaamde ‘Sessions’, oftewel diensten, van ongeveer 5 uur. Om er voor te zorgen dat de werknemers niet volledig beschonken aan het werk waren, werd er voor bier met lage alcoholpercentages gezorgd. Dit bier werd dan ook wel ‘Session bier’ genoemd.

Een tweede verklaring is dat het ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) te duur werd om bier te brouwen met het alcoholpercentage zoals het daarvoor was. Dit kwam vooral door belastingen. Veel brouwers besloten daarom om hun alcoholpercentage te verlagen om zo minder belasting te hoeven betalen.

Welke van beide oorsprongsverhalen ook waar is, Brouwerij Hootch is altijd gefascineerd door punten waar heden en verleden bij elkaar komen. Tegenwoordig zijn session bieren weer helemaal terug. De meeste sessions zijn lichte variaties op de Indian Pale Ale of de Pale Ale, maar je ziet ook andere varianten zoals bijvoorbeeld een session saison.

Hootch zou Hootch niet zijn als zij deze trend geen eigen twist zouden geven. Daarom heeft Hootch besloten een eigen session bier uit te brengen, namelijk een Lime Tree Wheat Ale. Dit heerlijk lichte witbier met lindebloesem genaamd Power To The Flower heeft alles wat je van een fris witbier mag verwachten en heeft daar bovenop ook nog een heel laag alcohol percentage van 2,5%! De toevoeging van lindebloesem en hopbloemen zorgen voor extra frisheid in geur en in smaak. Ideaal voor zonnige weer en daarnaast heerlijk bij een lichte maaltijd!