Weizen en Witbier: Een wereld van verschil

Veelvuldig zie je het staan op kaarten, witbier en weizen. Qua kleur lijken ze op elkaar en beiden zijn tarwe bieren. Toch zijn ze absoluut niet hetzelfde! Brouwerij Hootch is op onderzoek uitgegaan en legt jou uit waarom!

Weizen

Het eerste wat mensen vaak bij een Weizen denken is vaak dat de naam op de kleur slaat. Dit is echter absoluut niet zo! Weizen betekent niets anders dan ‘Tarwe’ en laat dat nu net het hoofdbestandsdeel van deze biersoort. Weizenbieren komen uit Duitsland en worden gebrouwen op een standaard manier volgens het ‘Reinheitsgebot’ uit 1516. Volgens Deze meer dan 500 jaar oude(!) richtlijn mag Weizenbier geen andere grondstoffen bevatten dan graan, water en hop. Grappig feitje hierbij is dat gist daar niet bij zit. Het Reinheitsgebot vermeldt geen gist omdat mensen nog niet van het bestaan afwisten! Behalve deze strenge regels dient Weizen ook nog eens voor minstens 50% uit tarwe te bestaan, terwijl de meeste de 60% of zelfs de 70% wel halen. Vanwege het feit dat er geen toevoegingen in het bier worden gedaan en de hopgiften vaak niet te hoog liggen is dit bier redelijk zoet van smaak. Voor de rest draagt de inmiddels specifiek ontwikkelde gist bij aan deze zoete smaak. Deze gist geeft een frisse, fruitige smaak die enigszins aan banaan doet denken.

Witbier

Ironisch genoeg betekenen Weizen en Wit eigenlijk hetzelfde, namelijk tarwe. Wit is een verbastering van de oude term ‘weit’, bijvoorbeeld nog te herkennen in boekweit. Maar daar houden de vergelijkingen ook wel op. Witbier is afkomstig uit België. Witbier werd in de jaren zestig nieuw leven ingeblazen door de Belg Pierre Celis, die Hoegaarden oprichtte en massaal witbier ging verkopen. Vanaf dit moment stond witbier weer helemaal op de kaart. Witbier bestaat uit minder tarwemout dan Weizen en dient ook niet gebrouwen te worden volgens iets als een ‘Reinheitsgebot’. Daardoor is het toegestaan om allerlei toevoegingen te doen aan het bier zoals koriander en sinaasappelschil. Door deze meer open manier van brouwen wordt er meer geëxperimenteerd met hopgiften. Daarnaast wordt er gewerkt met andere gisten dan bij de Weizen. Hierdoor heeft witbier ten opzichte van weizen een wat bittere en iets meer friszure smaak.[ Het is vanwege deze toevoegingen dat de Power to The Flower van Hootch een session witbier is en geen session weizen. De toevoeging van lindebloesem zou door het ‘Reinheitsgebot’ in Duitsland nooit goedgekeurd worden!

Citroen

Hootch zal voor jou niet bepalen welk bier lekkerder is of welke soort je zou moeten drinken. Wel hebben wij nog één tip voor jou! De citroen bij je witbier raden wij af! Het verhaal gaat dat dit vroeger nodig was omdat Hoegaarden de vraag nauwelijks aan kon en het bier daarom niet lang genoeg kon rijpen. De citroen werd toegevoegd om de zure smaak toch te krijgen. Tegenwoordig is het niet meer nodig. Het bier rijpt lang genoeg en het heeft zelfs een effect op de smaak van het bier om de citroen alsnog toe te voegen. Het zal ervoor zorgen dat het schuim verdwijnt en dat bier van smaak veranderd en aangezien de zure smaak al in het bier zit, zal het witbier alleen maar zuurder. Tenzij je dit natuurlijk lekker vindt, dan is er niks aan de hand. Anders ben je nu gewaarschuwd!