Zomerse Bieren: De zon in je glas

Nu de zomer voor de deur staat, de zon zich nadrukkelijk laat zien en de terrassen vollopen is het weer tijd voor de zomerse bieren. Maar welke soorten bier kun je nu goed drinken op het terras? Wij zochten het voor je uit.

Zomerse bieren

In tegenstelling tot de herfst, de winter en de lente heeft de zomer geen eigen biersoort. Zomerse bieren als soort bestaan dan ook niet. Recentelijk heeft Grolsch het wel geprobeerd met een eigen zomerbok, maar tot veel navolging heeft dit nog niet geleid. Waarom niet? Het simpele antwoord is dat de zomer wordt vertegenwoordigd door meerdere soorten. Zo is de Grolsch zomerbok een weizenbier, een soort die het altijd goed doet in de zomer. Maar je kunt ook denken aan een IPA, een saison of een witbier. Waar moet een zomerbier dan aan voldoen?  

Ten eerste dient een zomerbier fris te zijn; immers, iets wat je drinkt in de brandende zon moet wel dorstlessend of verfrissend zijn. Dit kan een lichte smaak zijn, maar ook een fris gehopt biertje past hier prima bij. Daarnaast dient een zomerbier ook licht te zijn – in alcoholpercentage. Dit maakt dat je lekker een paar biertjes in de zon kunt drinken zonder dat je daar direct last van krijgt. Maar welke soorten bier passen daar nu goed bij? Wij hebben enkele soorten op een rij gezet.

IPA

In eerste instantie denk je misschien niet direct aan deze soort. IPA staat namelijk vooral bekend om zijn bitterheid en het wat hoge alcoholpercentage. Tegelijkertijd zijn er echter veel veranderingen doorgevoerd die deze soort toch zeer geschikt maken. De hop is vaak bitter maar kan tegelijkertijd juist ook een hele frisse fruitige smaak hebben. Daarnaast zijn ook de session IPA’s – met een lager alcoholpercentage – in opkomst. Dus zeker een ideaal biertje voor de zomer!

Weizen/witbier

Deze bieren worden samen genoemd omdat zij beiden een belangrijke eigenschap delen: het zijn tarwebieren. Tarwe geeft van nature al een frisse smaak en het bier krijgt er een zeer lichte kleur door. Daarnaast ligt het alcoholpercentage niet al te hoog. Beide bieren zijn dus zeer geschikt voor de zomer! Bij de Belgische witbieren zitten vaak ook kruiden die nog extra bij kunnen dragen aan een extra frisse smaak zoals koriander of sinaasappelschil.

Saison

Saison of Farmhouse ale is bij uitstek een zomerbier. Van origine werd dit bier in de winter gebrouwen om de landarbeiders in de zomer bier te kunnen geven tijdens het oogstseizoen. De smaak van een Saison is hoppig en kruidig. Daarnaast worden er vaak kruiden zoals koriander en sinaasappelschil toegevoegd. Dit maakt dat de smaak ook fris en fruitig is. Deze combinatie van smaken maakt dit bier zeer geschikt om in de zon te drinken met vrienden.

Hootch

Wij van Hootch drinken ook graag een biertje in de zon. Wij hebben ons voor onze bieren dan ook mede laten inspireren door de seizoenen. Ben je benieuwd geworden naar onze eigen bieren? Klik dan hier op onderstaande link voor onze webshop en kijk daar eens naar de Mr. Baboon (Farmhouse Ale) of de Power To The Flower (Session Witbier). Geen fan van zomerbieren? Kijk dan eens naar de Darkness My Old Friend (Dark Ale).