Sours, ken jij ze al?

Sours

Er zijn zoveel verschillende soorten bier op de wereld tegenwoordig. Veel bekende soorten als dubbel, tripel of een stout maar ook veel onbekende soorten. Neem nou de Sour. Een biersoort gebrouwen op een bijzondere wijze met een, bewust gecreëerde, zure smaak. Een bier voor de liefhebbers en uiterst complex en ook uitdagend te noemen.

Wat is een sour?

Vroeger werden zure smaken aan bieren bewust vermeden. Daarom werd er gebrouwen tijdens koud weer zodat bacteriën minder de kans kregen. Tegenwoordig is het veel normaler om een zure tint aan biersoorten te geven. Daarbij zijn er ook biersoorten die zuur horen te smaken. Denk hierbij aan een Gose, berliner Weissen of een wild vergist bier zoals een lambiek of geuze.

Productieproces

Sours zijn vaak goed zuur. Veel brouwerijen gebruiken lactobacillus om deze zure smaak te verkrijgen. Deze melkzuurbacterie wordt vlak na de maisch na een aantal minuten koken aan het bier toegevoegd. Het bier wordt een aantal uren tot dagen met rust gelaten. De melkzuurbacterie kan hierdoor zijn werk doen en zet suikers om naar melkzuur. De melkzuur zorgt voor de zure smaak. Dit is hetzelfde proces dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld yoghurt te maken.

Als het bier zuur genoeg is, wordt het proces van de lactobacillus gestaakt door het brouwproces te vervolgen. Het bier wordt gekookt, er wordt hop toegevoegd en het bier kan vergist worden.

Wanneer en hoe drink je een sour?

Een sour kan het hele jaar gedronken worden maar is toch het lekkerst in het zonnetje. De zure smaak van het bier werkt verfrissend en biedt een canvas voor de meest uiteenlopende creaties. Een brouwer kan hier zijn/haar creativiteit volledig op los laten. Denk aan een sour met passievrucht, met mango of juist met munt en salie. Je kant alle kanten op! Het beste drink je dit bier in hoge smalle glazen of een Amsterdammertje. Heerlijk bij vette vis, gele kazen of een fruitsalade. 

Hootch en sours

Wij zijn bij Hootch echte fans van een goede sour. Het is de biersoort die bij ons toch nog steeds zorgt voor smaakverassingen en blijft uitdagend. Daarom zijn we ook de Sourisch serie gestart. Hiermee willen we bijna elke maand met een nieuwe variant komen. De eerste was een sour zonder extra toevoegingen. Wel hebben we deze extra op smaak gebracht met simcoe als koudhop. De volgende staat ook al op de planning en wordt er een met mango. Daarna een met passievrucht. En daarna? Ja… goede vraag. Heb jij een leuk idee? Laat het ons vooral weten!

Benieuwd geworden naar onze sours? Bezoek dan onze webshop en geniet binnenkort van dit heerlijke bier!